V kúpeľoch v Piešťanoch by ste mohli stretnúť veľa Indov

01.11.2012 Piešťany

Piešťany 1. novembra (TASR) – Obnoviť tradíciu návštev Indov v piešťanských kúpeľoch má záujem štátna ministerka zahraničných vecí Indie Preneet Kaur. Počas svojej návštevy Piešťan, ktorá bola súčasťou jej pobytu na Slovensku, si v posledný októbrový deň prezrela v sprievode veľvyslanca Indie na Slovensku Rajivu Misru areál kúpeľov a priebeh niekoľkých procedúr. TASR informovala Eva Bacigalová z MediaPro Consulting.

V prvej polovici 20. storočia patrili indickí maharadžovia so svojimi početnými sprievodmi k pravidelnej klientele kúpeľov. Ministerka Preneet Kaur je manželkou vnuka maharadžu Bhupindera Singha z Patijali, ktorý v roku 1931 ako vôbec prvý vyskúšal liečivé účinky piešťanského bahna a termálnej vody a začal éru návštev z Indie.

O pobytoch indických maharadžov hovorí aj kniha historika Balneologického múzea v Piešťanoch Andreja Bolerázskeho. Doplnená vyšla v druhom vydaní v tomto roku. Mapuje návštevy bohatých Indov, ktoré vyvrcholili v predvojnovom období.

Po maharadžovi z Patialy nasledovala návšteva jedného z najbohatších ľudí Indie svojej doby navába Salar Džanga III. z Hajdarábádu. V roku 1934 prišiel do Piešťan panovník - vládca Bhópálu naváb Hamídulláh. V roku 1936 absolvoval kúpeľný pobyt v Piešťanoch sultán Sir Ibrahim z malajského štátu Johor, o rok neskôr sa prišiel liečiť maharadža Čánd Mahtab z Burdwanu. Všetci boli čestnými hosťami mnohých spoločenských podujatí, obdobie ich návštev v Piešťanoch patrí k zlatej ére kúpeľov.
 

Vyberte región